Four Roads

Multigenerational living was the main brief for this project, to allow two generations of family to live side-by-side. The design challenge was to extend an existing three bedroom cottage to create two linked yet independent dwellings. Part of the brief included a new kitchen for the existing house, with a shared utility space. In addition, the original cottage needed to be lived in during the build.

The two-bedroom extension maximises its small footprint by means of a vaulted ceiling over stepped down living area, creating space vertically instead of horizontally. In addition, it connects to the garden through large triple glazed sliding doors, making the space feel bright and open.

Light penetrates the kitchen space through a light-well over the kitchen counter. Dual aspect windows also make the space feel light and airy. The bespoke ‘kitchen dresser’ room divider is a nod to the traditional farmhouse kitchen and was another important feature on our client’s wish list.

This charming cottage looks small from the outside but hides a whole other house to the back. They both have independent front entrances and shared access to a courtyard to the rear.

Generations of one family living together was commonplace in Ireland throughout the last century. With property being so scare, we see a return to multigenerational living, reimagined for modern family needs.